ABQ Warehouse District

February 14, 2011

Theatre Precedent (J Grijalva)

Filed under: Theatre Precedents — celladdition @ 6:57 pm

Cedar Lake Dance Ensemble

547 W 26 St.
NY NY 10001
212.244.0015
http://www.cedarlakedance.com

 

 

 

 

 

 

Owner:  The Cedar Lake Dance Ensemble
Architect:  Platt Byard Dovell White Architects LLP

Completion Date:  January 2006
Gross Square Footage:  16,200 sq. ft.
Total Construction Cost:  $3.4 million
Seating Capacity:  215

The Cedar Lake Dance Ensemble is located in the historical West Chelsea District. It is a mix of tenements, apartment blocks, city housing projects, townhouses, industrial factories, warehouses and its many businesses reflect the ethnic and social diversity of the population. Since the 1990’s the visual arts community has gradually migrated from SoHo to Cheslea to transform it into the predominant center for contemporary art in New York. With a zoning change resolution in conjunction with the development of the High Line, a former elevated rail line transformed into an urban park, the Chelsea District is now home to 370 art galleries, theatres, museums that are located in both new buildings and rehabilitated warehouses.

The zoning resolution provided new and innovative methods in which it could be tailored to the unique conditions of the city and adjacent neighborhoods. It created  opportunities for new residential and commercial development, facilitated the reuse of the High Line elevated rail as a unique open space, and encouraged the adaptive reuse of existing buildings in the area.

West Chelsea District

Chelsea District Land Use

 

The design scheme for the Cedar Lake Dance Ensemble was to create a technologically advanced black box theatre that utilized two 1920’s brick garages, one for rehearsal space and one for performance, as they were found. The architect remodeled the western half of the building containing the offices, rehearsal hall, lounge, and lockers by reworking existing walls to create new locker rooms and lounge. For the eastern half, the program for the theatre required flexible seating and a number of new rooms: patron toilets, dressing rooms, lighting and audio closets, and wardrobe. The new spaces were created by erecting a new recycled brick wall on the northern end of the shed’s open space which allowed for the separation of functions. The material palette was limited to the application of new finishes where needed in neutral colors and simplicity sympathetic to the original exposed structure and materials.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: