ABQ Warehouse District

February 14, 2011

Warehouse Adaptive Reuse Precedent (stevealano)

Filed under: Adaptive Reuse Warehouses — celladdition @ 4:04 am

Dia:Beacon

3 Beekman Street
Beacon, NY 12508
845.440.0100
http://www.diaart.org

In May 2003, Dia Art Foundation opened Dia: Beacon, Riggio Galleries, as a museum to house its renowned permanent collection of major works of art from the 1960s to the present. Located on the Hudson River in Beacon, New York, Dia: Beacon occupies a nearly 300,000 sf historic printing factory. Since its founding in 1974, Dia has been dedicated to supporting individual artists and to providing long-term, in-depth presentations of their art. Dia: Beacon’s expansive galleries have been specifically designed for the display of the artworks to which Dia is committed, many of which, because of their character or scale, could not be easily accommodated by more conventional museums.

Dia: Beacon occupies a former Nabisco (National Biscuit Company) box printing facility built in 1929 and designed by Nabisco’s staff architect Louis N. Wirshing, Jr. The building’s most recent owner, International Paper, donated the property to Dia in 1999. The former factory is built of brick, steel, concrete, and glass, and is considered a model of early twentieth century industrial architecture. Design elements include broad spans between supporting columns, and more than 34,000-square-feet of skylights which create an exceptional environment for viewing works of contemporary art in natural light. These features were an important part of Dia’s decision to site the museum there, as was its location on the banks of the Hudson River only a five-minute walk from the Metro-North Hudson Line train station in Beacon, sixty miles north of New York City.

To renovate the building, Dia asked American artist Robert Irwin to formulate a plan that would retain the original character of the factory, while accommodating its twenty-first century museum function. In collaboration with the architecture firm OpenOffice, a sensitive master plan was devised for the museum building and its exterior setting. Additionally, Irwin designed seasonally-changing gardens and a parking lot in which each car is matched with a flowering fruit tree.

Before

After

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: